Ügyfélszolgálat:
H-P 9-16h
szechenyi_logo_mobile

NTAK regisztráció kinek kötelező? Mutatjuk a listát!

Kinek kötelező az NTAK regisztráció?

2023. 08. 08.

Olvasási idő: 2:31 perc

A folyamatosan változó jogszabályi keretek miatt felmerülhet a kérdés, hogy pontosan kinek is kötelező az NTAK regisztráció, és kinek kötelező az adatszolgáltatás. A regisztráció kérdése szerencsére viszonlag egyszerűen megválaszolható, ugyanis a jelenleg Magyarországon hatályos jogszabályi rendelkezések alapján minden hazai szálláshelyet, vendéglátó üzletet és turisztikai attrakciót, elektronikusan regisztrálni kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK).

Az NTAK jogszabályi kereteinek változásai

A regisztrációra kötelezett vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára a jogszabály 2021. november 1-től írja elő a kötelező regisztrációt. Az adatszolgáltatást bizonyos esetekben 2023. július 1-jétől kell megkezdeni, így legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig a szolgáltatónak el kell végezni a regisztrációt és gondoskodnia kell az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas szoftver beszerzéséről is. Az NTAK regisztrációt követően a hivatalos honlapon közvetlenül értesülhetsz az aktuális fontos változásokat illetően és a szükséges szoftverekkel kapcsolatban is megtalálható minden előírás.

Vendéglátó üzletet csak a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott üzlettípus szerint lehet regisztrálni. A vendéglátó üzlettípust a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint 2021. március 31-ig kellett bejelenteni a területileg illetékes jegyzőnek. Abban az esetben, ha a szolgáltató ezt még nem tette meg, javasolt, haladéktalanul pótolni.

Az NTAK rendszerébe érkező statisztikai adatok alapján pontosan láthatóvá és mérhetővé válik egy adott település vagy terület turisztikai teljesítménye. Mivel kizárólag turisztikai célú adatgyűjtésről van szó, az NTAK-ba nem kerül fel semmilyen személyes adat.

Módosul a szabályozás – kinek kötelező az NTAK regisztráció?

A Kormány módosító rendelete alapján, szakaszosan veszi kezdetét a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező NTAK adatszolgáltatása. Ennek köszönhetően némiképp megváltozik az eddig felvázolt helyzet, így első ránézésre könnyű lehet elveszni benne, hogy pontosan kinek kötelező az NTAK regisztráció.

  1. július 1-jétől azoknak a turisztikai vállalkozásoknak indul a kötelező az adatszolgáltatás, amelyek vendéglátásból vagy jegyértékesítésből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. Az ez alatti, 12-100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának kezdő időpontja 2024. január 1. Azon vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók, melyek nettó árbevétele nem haladja meg a 12 millió forintot, nem kötelező az adatszolgáltatás. Azonban nagyon fontos, hogy ez nem összekeverendő a regisztrációval, ugyanis az NTAK regisztráció továbbra is kötelező minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára. A NTAK regisztráció menetéről itt írtunk bővebben.

Mivel törvényileg meghatározott, mely üzlettípusok azok, ahol vendéglátási tevékenység folytatható, az NTAK-ba csak ezen rendelet alapján meghatározott üzlettípusok szerint lehet vendéglátó üzletet regisztrálni.

Az NTAK rendszerébe regisztrációra kötelezettek listája

A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján az NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:

  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás
  • mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás

Az NTAK regisztrációt követően, a felületen 2023. július 1. után minden szolgáltatónak kötelező rögzíteni a 2022-es évre vonatkozó nettó árbevételét. Ennek megadása után, a regisztrációt végző személy pontos tájékoztatást kap a kötelező adatszolgáltatás megkezdésének határidejéről. Amennyiben a szolgáltató korábban már regisztrált az NTAK rendszerébe, de még nem adta meg nettó árbevételét, ezt pótolnia kell.

Amennyiben a kötelező regisztrációval elmaradásban vagy, mielőbb érdemes ezt pótolni, hiszen komoly bírságot is kockáztathatsz ezzel. Könnyebb lehet az adatszolgáltatás megkezdése, ha a regisztrációt már korábban elvégezted, így marad idő mindent megfelelően előkészíteni.

Ha a vállalkozásodna fennál az adatszolgáltatási kötelezettsége az NTAK felé, akkor a CMO-nál többféle csomag közül is választhatsz, így megkönnyítve a kötelezettség teljesítésének folymatatát.